|
Melike
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 25-12-2009 14:50
|
Kıdemli Üye

Katılım Tarihi: 27.06.07
|
Örneğin,Bakır Kelebekleri kirece yöneliyor.Melikeler,bozulmamış(tabi) alanlarda yaşayan en bariz kelebekler.Ve onların,bu tür alanları aradıkları bilinen bir gerçek.
Aslında Melikeler hakkında yazacağım bilimsel değeri ve önemi çok fazla olan şeyler var ama yine de buraya yazamam.Çünkü önce kendi ekmeğime yağ sürmeliyim.Kısaca Ömer,yazı yazarken kime veya neye yardım ediyorum ona dikkat etmem gerekir.Amacımız bizim gibi düşünen insanlara birşeyler öğretmek ama önce bu konuda birşeyler öğrenmek ve bir eksiği -daha uzmanlar geçene kadar- doldurmak.Ve ilerde çalışacak arkadaşlara öğrenmeyi öğretmek. |
| |
|
|
| Edirne Nakliyat |
10-09-2010 23:00
|
Reklam Botu
|
|
| IP: Yok |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 26-12-2009 09:57
|
Kıdemli Üye

|
Alıçkelebeği,yaşam süresi dar olan,genelde tek tek gezen ve daha çok farklı türlerle beslenen genelde renkli çiçekleri tercih eden bir tür.Yaşam süresi çok kısıtlı olduğundan hemen notların alınması lazım.Ayrıca ön kanat ve arka kanatta hız bantları olduğundan,rahatsız edildiğinde çabucak bitkiden uzaklaşabilmekte.Gözlenmsi ve yaklından bakılması kolay ve insan alışkanlığı olmayan bir tür.Çünkü bazı kelebek populasyonları,hiç insan yüzü görmediğinden kolayca yaklaşılabilmekte(çok şaşırtıcı bir durum.İşte Ömer,sadec kendi işi için çabalayan insanlar bir yere gelememekte.Gerçekten,Allah deyince işler ne kadar genişlemekte ve O'nun adıyla ne kapılar açılmakta.Ama O(C.C) demek herşeyi versin demek değil,zaten O(c.c) isterse verir,sana sormaz).Ama tepkileri çabuk öğrenip,genelleştirebiliyor.
Kuşları biraz unuttumya.Lider serçelerin tesbiti ne kadar kolay.Zeminde yemlenen serçe(Passer domesticus) gruplarında yerden son uçan hatta hepsinin başka bir yere konduğunda terk eden bizim için liderdir.Genelde erkekler lider ama tek tük dişilere de rastladım. |
| |
|
|
| Mendel |
Mesaj Tarihi 27-12-2009 15:10
|

Üye

Katılım Tarihi: 02.04.08
|
Benim kuzenimin ikizlerinden birinin adı Melike |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 29-12-2009 16:43
|
Kıdemli Üye

|
Ben onun için yazmadım ama.Buranın ikinci kez açılmasına vesile olan biri için yazdım.
Ve çok seçici davrandığından,her çiçeğe konmaz.Konmuşise rahatsız edimediği sürecde bitkinin bütün çiçeklerini tozlayabiliyor.Ve konduğu bitkiye ne kadar çok ve farklı kelebek konsa da,onlar sadece nektar topladığından asıl iş olan çiçekleri tozlama bu kelebeğe aittir.Ve alıçkelebekleri,eş olarak birbiini zor bulan türler olduğundan sayısı az,yayılışı çeşitli bir türdür. |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 31-12-2009 12:59
|
Kıdemli Üye

|
Aynı yerleşimde yaşayan bütün azamet türleri,ortak bir yol izleyerek[Rota,habitat anlamında kullanılabilir],döngülerini tamamlarlar.Örneğin;bahçelik alanlarda beslenirler,tepelik alana çekilirler.Ve rekabetlerini de beslenme alalarından ziyade üreme işleini yaptıkları bol otlu be yoğun bozkırbitkisi barındıran tepelik,yamaç alanlarda sürüdürürler.
Şimdi biraz eğitmen proğramına geçelim,nasıl oluyor?Alanda sürekli bir pencere açarak.Bir pencere aç -alanda bir konuyu araştır- sonra hemen onun içinde bir pencere daha aç -azıcık yoğunlaş- hemen sonra da pencereleri kapatarak geri çık(bu önemli olan,çünkü asıl ganimet burda toplanıyor).Ama F. Gülen Hoca Efendi,bu haftaki Bamteli'nde bunu daha güzel anlatmış.Akılda kalıcı olmadığından,dinlemek isteyen Herkül.org'a baksın.Onun anlattığı gibi ama bunu bilip arazide dolaşmak,yani uyğulamaya koymak değerli.
Kısaca,eğitmen proğramını kapatım,Yeni Yıl ya herkese mutluluk ve huzur dilemek niyetiyle Allah(C.C)'tan. |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 25-01-2010 14:20
|
Kıdemli Üye

|
Serçe yazısına devam ediyorum.
Aynı serçe(Passer domesticus) topluluğunda,eski yani devam eden liderle,geriden gelen(yetişen) genç liderin topluluğa etkileri,birbirini kesmez.İkisi de bir dalga hareketi oluşturacak şekilde,topluluğa yayılır.Ama gündemde ki lider büyük bir bölümünü kapsarken,genç liderinki ise yanda az bir alanı kapsayacak şekilde yayılır.Ama ipler yine eski liderin elindedir.Ve gerinin ortalarında(sanki bir çoban gibi).Yeni yetişen ise geri yanlardadır.Evet bu bir gözlem ise,gözlem yeri Kayseri. |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 25-02-2010 17:03
|
Kıdemli Üye

|
Çalışmalar eski gibi olsa da anlattıkları değişmez.
Ayrıca ekosistemde aynı arazi parçasında yaşayan kelebek türleri(kırlangıçkuyruk,Krüper'in beyaz meleği,diken kelebeği,Anadolu melikesi,esmer peri vb.) alanı katman katman kullanıyorlar.Her katmanda beslenme alanı genişliyor(ama besin miktarı azalıyor),birey sayısı (da) azalıyor.Fakat bitki tür çeşitliliği arttığından(miktarla orantısız) besin madde çeşitliliği artmakta.O da beslenen türün daha kompleks olduğunu gösteriyor.
1.Papilio machaon(Kırlangıçkuyruk)
2.Pieris krueperi
3.Vanessa cardui
5.melanargia larissa
5.Hyponephele lupina
vb. |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 25-03-2010 17:10
|
Kıdemli Üye

|
Uzun süren bir tasniften sonra Kayseri'de üç çeşit sarı renkte örümcek olduğunu tesbit ettim.Ama elimde henüz bir örümcek tür kitabı olmadığından sadece ayırıcı özelliklerini yazacağım.Hatta bir tanesinin de az buçuk ekolojisini çıkardım.
1. tür:Tam sarı renkli ve önlerinde kıskaçları var.
2. tür:Açık sarı ve ilkine göre küçük olup,o da kıskaçlı.
3. tür:Çiftler halinde yaşıyor ve aromatik çiçek kokularına karşı oldukça korunaklı.Ve çok küçükler ve koyu sarı renkliler(hatta bu türün bir değişik formunu Yozgat'tan örneğini vermiştim.Ama ayırıcı özelliklerini çıkarmak henüz mümkün değil). |
| |
|
|
| Yusuf |
Mesaj Tarihi 05-04-2010 18:02
|
Kıdemli Üye

|
Örümceklerin taklit kabiliyeti ne kadar olabilir?Bu soruya cevap olabilecek bir araştırma;bir tür örümcek,çok çeşitleri olan karıncaların bir türünü(örneğin A türünü),taklit ederek(desenleri benzer ve büyüklüğü aynı olduğu için) başka bir tür olan karıncanın(örneğin K türü) yuvasında sorumsuzca yaşayabilir.Ve düşmanları olan bazı türlerden(?) korunabilir.
Şimdi geriye dönüp bir düşününce bunların hepsi(yazılanlardan bahsediyorum) Allah'tan.Söylemeliyim,çünkü bunlar benim boynumun borcu.Allah'tan... |
| |
|