Eylül 10 2010 22:54:21
Ana Menü
· Ana Sayfa
· Biyo-Ansiklopedi
· Dosyalar
· S.S.S.
· Bilgi Paylaşım Forumları
· Web Linkleri
· Haber Kategorileri
· İletişim
· Resim Galerisi
· Arama
· ÖSS Puan Hesaplama
· Üyeler
· Site İçeriği
· Ramerta Blog
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 374
· En Yeni Üye: dont
En Son İncelemeler
· Amnion
· Koloni Variasyonları
· Mikroorganizmaların Klasifikasyo...
· Tetrakokkus (Tetrad)
· Mesajcı RNA (mRNA)
· Transfer RNA (tRNA)
· Glikokaliks
· Hematokrit
· Kodon (Triplet)
· İntronlar
· Aseksüel Sporlar
· Streptokokkus
· Ligaz Enzimi (DNA Ligaz)
· Adenin Bazı
· Operatör Sekans
· Şaperon Proteini
· Serçe (Passer domesticus)
· Kökler
· Çekirdek
· Nükleus (Çekirdek)
Forum Başlıkları
En Yeni Forum Başlıkları
· Büyük bir yangın[baş...
· Bilimin Mavi Rüyası
· Sadece sinek yakalam...
· Yedi ceddin ödeyemez...
· Hz.Muhammed(S.A.V)
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
· Stanley Miller de... [45]
· Selam, [41]
· Bilimsellik istiy... [36]
· Doğanın Vahşeti [31]
· Hadis-i Şerif [30]
Anket
Üniversiteler birliği projesi sizce...

Gerekli ve güzel
Gerekli ve güzel
75% [3 Oylar]

Gerekli mi bilmem ama güzel
Gerekli mi bilmem ama güzel
25% [1 Oy]

Bence gereksiz
Bence gereksiz
0% [0 Oylar]

Uğraşmaya değmeyecek kadar kötü bir fikir...
Uğraşmaya değmeyecek kadar kötü bir fikir...
0% [0 Oylar]

Oylar: 4
Başlama Tarihi: 10/09/2008 14:36
Bitiş Tarihi: 11/09/2008 17:20
Bilgi Bankası - Mikrobiyoloji, Sitoloji, Genetik, Zooloji, Botanik

Mikrobiyoloji - Sitoloji - Genetik - Zooloji - Botanik Bilgi Bankası

>A - B - C- Ç - D - E - F - G - H - I - İ - J - K - L - M - N - O - Ö - P - R - S - Ş - T - U - Ü - V - W - X - Y - Z<

Başlığı Görüntüle
All-bio.info - Türkçe Biyoloji Bilgi Bankası :: ..::BİYOLOJİ ALT BİLİMLERİ::.. :: Biyoçeşitlilik
 Başlığı Yazdır
Kelebek
Yusuf
#1 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 27-01-2010 17:12
Kıdemli Üye

Katılım Tarihi: 27.06.07

Kelebeklerde Genel Populasyon Eğilimi
Önce belli bir alanda ortaya çıkıp,yay çizerek neslin o yıllık yayılışını sonlandıracaktır.Ve bunda,şekilde görüldüğü gibi -aslında buraya çizemiyorum- toplu ve dağılmadan bir (?) ''soru işaretini'' andıran şekil yani rota çizerler.Ve bu rotanın üst kısmı tam belirgin olmadığından(burda bir karışıklık çıkıyor),üçüncü kısımda olduğu gibi,geri toparlanmaya yani populasyonu toplama vardır.Bunu da belirgin aynı türlerin birbirlerini tek bir kokuyu(birbirlerinin çiçeklerde bıraktıkları kokuyu) takip ederek bulmaları ve yönlendirimleri ile olur.Bunda etkili olan yeni bir lider(aslında yeni değil).Ve lider belirsizdir[geçen yaz tatili bunu fark ettim],bu daha çok tüm fertlerin ,bir ferdi izleyerek ,onun akımına uymasıyla olur.

Edirne Nakliyat
10-09-2010 22:54
Reklam Botu

IP: Yok  
Yusuf
#2 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 31-01-2010 08:12
Kıdemli Üye

Ekosistem bozuldu.Şu an Türkiye'de tarım arazileri büyük bir fare istilasına uğradı.Ve hızla yayılıyor(geçen yıl bahsetmiştim kimse oralı olmuyordu).Ayrıca bunu devamlı tetikleyen durumlar da var:
1.Yılanların hem sayı hem de tür olarak azalması,
2.Tilkilerin avlanması,
3.Aşırı ziraai ilaç kullanımı.
Böyle bir durumda önlem alınmazsa ne olur?Çiftçi kesinlikle bu yıl ürün kaldıramaz.

Yusuf
#3 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 31-01-2010 11:22
Kıdemli Üye

Ayrıca şunu gördüm ki zemindeki ani kar erimesi,farelerde toprak zehirlenmesine sebeb oluyor.Tabi bu da Allah(C.C)'ın insanlara bir lütfu.

Yusuf
#4 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 06-02-2010 14:19
Kıdemli Üye

Uzun hikaye devam ediyor(İnşallah bozulmaz).Dişisi ölen erkek ebeveyn 2 yavrusunu büyütmeye devam ediyor.Saksağanlarda(Pica pica),yavruya olan bağlılık ne kadar güçlü.Baba birey 2 yavrusu ile tek başına kışı geçirmeye çalışıyor.Karla örtülü zeminde onlara topraktan besin çıkartmayı öğretiyor.Yani bu işler dişi olmadan da devam ediyor.Aslında hatırladığım bir yavrunun daha olduğu.Dişi yok.Büyük bir ihtimal,öldü.Diğer yavrunun durumu ise bilinmiyor.Ama babalarının kar soğuğunda nasıl büyüdüğünü hatırlayınca(duvar kenarında dondurucu soğukta,rüzgarın kuyruğunu bir bu tarafa bir diğer tarafa nasıl savurduğunu hatırlayınca) çok görmemek gerek.Çünkü bu bireyi tam bir yıl takip etme imkanı bulmuştum.Yani yabancı değil.

Yusuf
#5 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 09-02-2010 20:39
Kıdemli Üye

Gördüm ki,bir kelebeğin her .. yılda bir desenlerinde açılma ve bazen de koyulaşma görülüyor.Hatta habitatlarında bazen(özellikle yağışlı yıllarda) genişleme ama yine hakimiyet alanlarında bir değişmeme gözleniyor.Yani yaşamalanları değişirken,çizdikleri rotanın genişliği değişmiyor.
Neyse şunu açıklayım;bu yazıları bir uzman yabancı kitaplarda incelese doğruluğunu görecek.Evet,ben karşılaştıramıyorum.Çünkü hem uygun kitap hem de iyi bir çeviri(m) lazım.Ama biliyorum atıfda arada sırada oluşuyor.Zaten bu yazıları toplasak güzel bir kitap hayat bulur.Ama olmaması da güzel,çünkü bu sefer bir sürü sorun ortaya çıkar.Zaten amacımız hem milleti uyandırmak hem de bildiğimiz az şeyi birilerine öğreterek(aslında anımsatarak) yollarını açma(tı).

Yusuf
#6 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 14-02-2010 09:05
Kıdemli Üye

Apollolar(tür ?),çok lokal bir bölgede yayılış gösterebiliyor.Ve kesinlikle yayılmıyorlar(dağılım az).Ve aynı alanda ikinci bir apollo türü ile beraber yaşayabiliyor.Alanın habitatı şu özellikte:
Habitat 1:Sık,yüksek otlu dere kenarı.
Habitat 2:Seyrekleşen ve ingin otlara sahip yol kenarları,su arkları.Ayrıca bu tür su kaynağına fazla yaklaşmıyor.Ve 1. türden de daha küçük boyutta.
Ama bu iki habitat tanımı biraz eksik(gibi).Türlerini yazamadım,birini tebit ettirmiştim bir uzmana.Diğerini ise fazla yakından göremedim.

Yusuf
#7 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 16-02-2010 15:10
Kıdemli Üye

Ayrıca kelebeklerde habitat yazarken,mutlaka o yöreye haz bir tür vardır.Ve o türün yaşama alanı dikkate alınarak,siğer türlerin yayılışları kolayca açıklanabilir.Bu da daha çok türün yaşama sınırları içindeki 3 farklı habitatı içine alan bir tanımdır.Çünkü bir tür,bir yerleşimde en az1 en çok 3 farklı habitatı(2 yok) kullanabilir.Ama sadece birinde ürer,birinde hakimiyet alan kurar,birinde de diğer populasyonlar ile ilişkiye girebilir.Bazen iki aynı tür veya farklı populasyonlarla yer değiştirebilir.Ama kesinlikle beraber yaşamaz,zorlasalar da ayrışırlar.Ondan Allah(C.C) hassas dengeleri kurarken herşeye dikkat etmiş.

Yusuf
#8 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 21-03-2010 18:10
Kıdemli Üye

Tip tür tip tür diyordumya,o tip tür değilmiş.Çünkü ele geçen ilk grubun 3 türünün desenlerinde ve kıl yapılarında(olup-olmama,uzunluk-kısalık ve eğim durumları) fark var.İlk bakışta -eminim- uzmanı da aldanır,en azından gözünden kaçar.Çünkü bu üçü de farklı türmüş.Ama gerisine ellemeyelim.
Ayrıca bunu doğrulayan bir başka üçlü daha ele geçti.Aynı nüanslara dokunacak şekilde ve farklı özellikleri değişecek şekilde.Örneğin bunda bir özellik üzerinden değişme var(yukarıda örneklerini yazdım).Bu gösteriyor ki Allah(C.C),tabiata sonuz derecede çeşitlilik atmaya yetecek güçte ve kudrette.Tabi insanlar bunu görmenin yanında duymayı da başarabilirlerse..işte gerçek felah dedikleri şey,bu olsa gerek.

Yusuf
#9 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 23-03-2010 21:29
Kıdemli Üye

Ayrıca bu grupların her bir bireyinde de bir ikili veya üçlü grup oluşabiliyor(yani yaratılmış).Ve bunda da renk ve büyüklük farkları görülebiliyor.Aslında fotoğraf lazım.O zaman anlatılanlar daha bir gerçek görünür.Şu an şunu söylemekte fayda var.Bir kısım yazılar özel olduğu için hiçbir kimsenin özel işlerine hizmet etmez.Ondan umarım yanlış bir düşünceye dalıp da o şekilde kullanılmaz.Çünkü ben bile yazarken kendi işimi yürütüyüm,elime birşeyler geçsin diye yazmadım.

Yusuf
#10 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 25-03-2010 17:13
Kıdemli Üye

Ufak bir ipucundan faydalanarak,kelebeklerde yazılan şu anki habitat -Türkiye'de olan- tanımlarının nerdeyse tamamının eksik bilgiler içerdiğini söyleyebilirim.Evet örnek karşılaştırmalar yaptım.Çünkü bu işin uzmanları belirli kıstaslara tabi tutarak habitat yazıyorlar.Ele geçirmek zor olunca metnlerden gidip çıkarmak mümkün oldu.

Yusuf
#11 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 30-03-2010 18:23
Kıdemli Üye

Umarım eski Hocam kırılmaz.Bir insan sadece bir türe(deniz kaplumbağası) zamanını veya ömrünü verip yanlış yapmak istemez.Emin ol bu Türkiye'de daha ne türler var ve ne kadar özgün bir şekilde anlatılabilir.İlla o konuyu okuyup uzmanı omak gerekmez.Zaten anlarsın -aynı fıçıdan bir bardağı değişik meyve suları ile doldurmak- yanlış gibi görünse de eğer bunların içinde birine biraz fazla eğilip,gönül verirsen görülmemiş şeyleri Allah(C.C) sana gösterir.İhlası işte bilimde böyle yakalayabilirsin.Verdiğin şeye göre -iyi niyetle tabi- Allah da sana birşeyleri verip,birşeylerin kapısını açacaktır.Çünkü o Peygamberi'nin(Sallallahü aleyhi ve sellem) hürmetine,O'nun(Sallallahü aleyhi ve sellem) adına neler yapmıyor ki!Ümit,bunu anlamayanların çabucak anlayıp,doğru safta aldatmayan görüşte yoluna düzelterek devam etmesi.Yoksa bilirsin,bir makam bir mezarda son bulacak.Adıyla doğum tarihi..

Yusuf
#12 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 31-03-2010 21:19
Kıdemli Üye

Örümceklerle ilgili ne kadar anlatacak şey var.Örneğin Türkiye'de türlerin bir düzen halinde(haritalanmış gibi) yerleştiği.Bir kısmını bir başlığa yazmıştım.Resimle gösteremeyince zor oluyor işte.

Yusuf
#13 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 02-04-2010 08:50
Kıdemli Üye

Bir bitki düşünelim(gönlü ne kadar zengin).Üzerinde üç çeşit örümcek yaşasın ve kesinlikle birbirlerini av olarak görmesin.Beslenme şekilleri farklı da olsa.
1. tür,büyük yapılı,ön yapılar kıskaç içersin ve biraz da zehirli olsun(deneme ihtiyacı hissetmeden).Ve bu türümüz,yaşadığı bitkinin yapraklarını basamak gibi kullanıp,rahatsız edildiğinde merdiven gibi aşağılara inip,kurumuş yapraklarda sırt deseniyle saklanabilsin.

2. tür,açık sarı renkli olan.O da rahatsız edildiğinde yaprağın köküne doğru hızlıca inebilsin.

3. tür,o biraz ufak olduğundan çabuk sıçrasın ve çabuk ağ ipliği oluşturabilsin.
Ve bir ot biçerimiz de bu türlerden birini korusun(Allah'tan).

Yusuf
#14 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 03-04-2010 21:33
Kıdemli Üye

Evet bir tür daha var.O beyaz topak birşey.Benilk defa gördüm.Aynı bitki de yaşıyor ama sayısı oldukça az(nadiren).Aslında insan deymeye kıyamıyor.Belirgin bir davranışı gözlenemiyor.

Yusuf
#15 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 11-04-2010 10:10
Kıdemli Üye

Tür kitabı yok ondan isimsiz yazıyorum.
Taşlar altında,karınca yuvalarına yakın yaşıyor.Ama aynı bukalemun gibi rengini değiştirebiliyor.Benim gördüğüm birey dış kabuk rengini yanar döner renkteki karıncaya rengini benzetiyor.Ve onlara takılmadan yaşamını sürdürüyor(yoksa duru mu karıncalar,hemen yuvadan kovarlar).Beslenmesini de karınca yumurtalarından sağlıyor.Evet diğer türdeki karıncaların yanında da yaşıyabiliyor.Ama bu tür kendi büyümesini de kontrol edebiliyor(sınırları belirlenmiş bir mekanizmayla).Ve durudurulabilir bir mekanizma.Nasıl mı?Uyum sağladı mı kendi gelişimi yavaşlatıp,yaşıyor(Vallaha).Ne büyük takdir.

Atlanilacak Forum:
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola

Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Kısa Mesajlar
Mesaj göndermeniz için üye olmanız gerekmektedir.

10/09/2010 09:59
Yusuf,eskidin artık kardaşım.Başka Ahmetler,Veliler,H
atçalar,Fatoşlar yok mu?Biz onları beklerdik asıl!

10/09/2010 09:50
Artık yabancı büyük üniversiteler bilimde mikro boyuttan,makro boyuta dönüyormuş.Doğru mu Yusuf?Hatta bunun için dünya genelinde projeler yürütüyorlarmış.Do
ğru yani.

07/09/2010 12:25
site çok güzel de ''YUSUF'' adlı kullanıcıdan başka keşke ilgilenen olsa ben açıkçası böyle bir siteye üye olduğumu bile unutmuştum

01/09/2010 20:26
yazmasnı bilmiyorum ki admin öğretmedi Smile

01/09/2010 11:01
Irmak da forumlara yazı yazsa olmaz mı?

11/08/2010 12:24
adminin bu site için çalıştığını düşünmüyorum zaten..referanduma
az kaldı daha önemli onun için Smilesiyaset daha önemli nedense Pfft

10/08/2010 14:55
ben siteye uğruyorum admin bey Pfft

26/03/2010 12:52
bir senedir aynı haberler...bir site yapıyorsunuz adam gibi ilgilenin bari

16/01/2010 19:43
yusuf uctun yıne dostum ne dıyosun yaaaa

12/01/2010 22:30
ya neden kımse ılgılenmıyo sorularımla.Anlıyo
rum finallerınız basladı ama Yusuf barı sen cevapla.

Site İstatistik

Sayfa oluşturulma süresi: 0.18 saniye 210,091 Tekil Ziyaretçi